Tato stránka byla strojově přeložena a čeká na korekci redaktorem.
Hustě zalesněný a plátky mnoha řek a jezer, kdysi sopečné vrchovině Massif Central je geologicky nejstarší část Francie a kulturně jedním z nejvíce pevně zakořeněné v minulosti. Průmysl a cestovní ruch udělali pár nájezdy tady a lidé zůstávají venkova a trochu zamlklý, s trvalým smyslem pro regionální identity.
Massif Central zabírá velkou část centrální Francii, ale jen hrstka z měst získala oporu ve svém členitém terénu: Le Puy , s přídavkem divadelních vrcholů lávy, je nejpřesvědčivější, s příkrými uličkami a majestátní katedrála; lázeňské město Vichy má staromódní eleganci a šarm; i silně průmyslové Clermont-Ferrand , největší město v masivu, má určitou prestiž v černé sopečné kámen jeho historického centra a jeho ohromující fyzické prostředí pod Puy de Dôme , v 1464 m vysoké sopečné zástrčky. Tam je radost, i v nenáročné provinčnost zAurillac a v nedotčené středověké architektury menších místech, jako Murat , Besse , Salers , Orcival , Sauveterre-de-Rouergue a La Couvertoirade , a obrovsky vlivný opatství Conques . Ale především je to oblast, kde jste přišel se podívat na krajinu spíše než měst, kostelů a muzeí.
Mnoho francouzských největších řek stoupat v Massif Central: Dordogne v Monts-Dore, Loiry na svazích Gerbier de Jonc na východě, a Cévennes Lot a Tarn. Právě tyto poslední dvě řeky, které vytvářejí rozlišovací způsobilost jižní části Francouzského středohoří, dělící a stanoví zvláštní krajinu Causses nebo vápencové náhorní plošiny, s jejich ohromujícím soutěsky. To je území na míru pro pěší nebo milovníky venku.
Jídlo v Centárlním Massifu
Neočekávejte nic velmi rafinovaný z kuchyně Auvergne a Massif Central: je to pevná rolník jídlo, jak se sluší tradičně chudé a robustní region. Nejznámějším jídlem je potée auvergnate , druh zelné polévky, s přídavkem brambory, vepřové maso a slaninu, fazole a vodnice – snadné a velmi výživné. Další populární zelí jídlo je chou farci : zelí plněné vepřového a hovězího masa a vařené se slaninou.
Dvě bramborové pokrmy jsou velmi časté – la truffade a l’Aligot . Pro truffade , jsou brambory na plátky a smažené na sádle, pak čerstvý sýr Cantal, který zní: pro Aligot , brambory jsou jako pyré a mísí se sýrem. Méně stravitelný pro přecitlivělé je tripoux , obvykle nádivku nohou buď ovcemi nebo vnitřnosti telecí, vařené ve skříni žaludeční sliznice. Fricandeau , druh vepřové paštiky, je také zabalené v ovčím žaludku.
Clafoutis je populární ovoce koláč, v němž je ovoce pečené s těstem z mouky a vejce potom nalije nad ním. Klasický ovoce složka je černé třešně, ale lze použít i hrušky, rybíz nebo jablka.
Auvergne a Ardèche na východě produkovat některé vína, i když se nejedná o nějakého velkého významu. sýrem , je však jiný příběh. Kromě mléka sýry tohoto velkého krávy – St-Nectaire, Laguiole, Cantal, Fourme d’Ambert a Bleu d’Auvergne – tato oblast také produkuje prince všech sýrů, Roquefort , vyrobených z ovčího mléka na okraji Causse du Larzac.