Tato stránka byla strojově přeložena a čeká na korekci redaktorem.
V samém srdci země, Burgundsko je jednou z největších francouzských prosperujících regionech. Jeho klidný způsob života, který se slaví víno, delicous jídlo a četné outdoorové aktivity, to vše dohromady, aby se této oblasti ideální místo k poznávání a ocenit La Vie française. Víno je, samozřejmě, v regionu je nejvíce zřejmý atrakcí a oddaní zamíří na velké vinice, jejichž produkce sehrál klíčovou roli v místní ekonomice od Ludvíka XIV lékař předepsal vína jako paliativní pro královský dyspepsie. Degustace vín je především velký byznys kolem Chablis, Macon a Beaune.
Po staletí Burgundsko je silné vévodové zůstal nezávislý na francouzské koruně, a během Stoleté války dokonce sousedil s angličtinou, prodej jim zachycené Johanka z Arku. Do patnáctého století rozšířila svou moc nad všemi Franche-Comté, Alsaska a Lotrinska, Belgie, Holandska, Pikardie a Flander, a jejich stav byl nejlépe organizované a nejbohatším v Evropě. Burgundsko konečně spadl na francouzských králů, kdy vévoda Charles le Temeraire (Bold) byl zabit obléhal Nancy v roce 1477.
Existují důkazy, všude tohoto bývalého bohatství a moci, světská i náboženská: „hlavní město vévodů Dijon , velké opatství Vézelay a Fontenay , zřícenina kláštera Cluny (jehož opati „vliv byl na druhém místě za papeže), a velký počet uložení zámků. Během středověku, Burgundsko – spolu s Poitou a Provence – se stal jedním z velkých církví a stavebních oblastí ve Francii. Prakticky každá vesnice má svůj románský kostel, a to zejména v zemi kolem Cluny a Paray-le-Monial , a kde je postavena katolická církev, a tak museli Římané dříve, jejich odkazu viditelné v podstatné Roman zůstává v Autun . Je tu víc historie na výstavě v Alesia, scéna Julius Caesar epické vítězství nad Galy v 52 před naším letopočtem.
Mezi záchvaty gastronomické shovívavost, můžete zapojit do nějaké mírné aktivity: pro turisty je tu celá řada výletů, z jemné procházky v Côte d’Or poměrně náročné treky v Parc du Morvan regionální.
Jídlo Burgundska
Bohatství Burgundska v kuchyni je do značné míry způsobeno dvěma faktory:. vína tohoto regionu a jeho majetek jednoho z nejlepších světových plemen hovězího dobytka, Charollais Vína jsou často používány při přípravě omáček, zejména à la burgundské . V podstatě to znamená, že jídlo je vařené v omáčce z červeného vína, na které dítě cibule, houby a lardons jsou přidány (kusy slaniny). Klasické Burgundsko pokrmy vařené tímto způsobem, jsou Bœuf Bourguignon a coq au vin . Další termín, který se často objevuje v nabídkách jemeurette , který je také omáčka z červeného vína, ale provést bez hub a flambované s nádechem marc brandy. Používá se s vejci, ryb a drůbeže, stejně jako červené maso.
Šneci ( šneci ), je těžké, aby se zabránilo v Burgundsku, a místní styl vaření zahrnuje dušení je na několik hodin v bílém víně s šalotkou, mrkev a cibuli, pak nacpal je s česnekem a petrželkou máslem a dokončení je pryč v troubě. Ostatní speciality patří petržel příchutí šunky ( jambon persillé ); telecí hlava ( tête de veau , nebo sansiot ); a pauchouse říční ryby (to je, pošírovaný v bílém víně s cibulí, máslem, česnekem a lardons ).
Stejně jako ostatní regiony Francie, Burgundsko vyrábí různé sýry. Nejznámější jsou krémově bílé Chaource, měkké St-Florentin z Yonne údolí, oranžovou pletí Epoisses a sýry lahodné kozí z Morvan. A pak je tu gougère, pikantní pečivo vyrobené se sýrem, nejlepší jíst v teple se sklenkou Chablis.
Vína z Burgundska
Burgundsko zemědělci byli pěstování hroznů již od římských dob, a Burgundsko je vína jsou jedny z nejznámějších na světě. V uplynulých letech, i když, Burgundsko vinice, a v jiných oblastech Francie, trpěli kvůli konkurenci z jižní polokoule. Nicméně, vzhledem k přísným právním omezením zákaz zalévání a další rušení, francouzská vína, více než jiné, zůstává věrný odraz terroir , kde byly vyrobeny, a odborníci Burgundsko nadále přesvědčen, že klimatické a půdní jejich regionu bude bojovat nějaký dočasný ekonomické problémy.
Nejlepší vína Burgundska pocházejí z úzkého pásu svahu s názvem Cote d’Or, který běží na jihozápad od Dijon do Santenay, a je rozdělen do dvou oblastí, Côte de Nuits (čím lepší červené) a Côte de Beaune (tím lepší bílí). Vysoce kvalitní víno se určitě vyrábí dále na jih, i když v Mâconnais a na Côtes Chalonnaises. Reds z regionu jsou vyráběny téměř výhradně z Pinot Noir hroznů, zatímco bílí jsou do značné míry z Chardonnay. Fanoušci bublinky by měly dávat pozor na často vysoce ceněných šumivé bílé, které plodiny se v celém regionu, a nebude vám zpět poloviny, stejně jako láhev šampaňského.
Nejdůležitějším faktorem, který určuje „charakter“ vín je půda. V obou Côte d’Or a Chablis, jeho charakter se mění na velmi krátké vzdálenosti, takže pro obrovskou škálu chutí. Křídový půda je víno sušší a kyselejší – zatímco jíl přináší více ovocnost a tělo na to.
Pro aperitiv v Burgundsku, měli byste se pokusit Kir , pojmenovaná po muži, který byl i starosta a poslanec za Dijon mnoho let po druhé světové válce – na dvě části suchého bílého vína, tradičně Aligote , a jedna část cassis. Na závěr večera pryč existuje mnoho likéry z čeho vybírat, ale Burgundsko je zvláště známý pro své matolin, z nichž nejlepší jsou splatné po mnoho let v dubových sudech.