Tato stránka byla strojově přeložena a čeká na korekci redaktorem.
Dlouho předtím, než se stala Brittany zahrnuta do Francie, obyvatelé této drsné oblasti Atlantského oceánu riskují své životy lovu a obchodování na násilné moři, a zápasí s vyprahlé půdě interiéru. Dnes je to houževnatost a odolnost nadále definuje oblast, která je hluboce infuze s keltskou kulturou: mystický, hudební, někdy morbidní a defétistické, někdy zásadní a inspiroval. Archeologicky, Brittany je jedním z nejbohatších regionů na světě – zarovnání na Carnac soupeře Stonehenge. Poprvé se objevil v historii jako kvazi-mýtická „Little Britain“ Arthurian legendy, a v době, kdy cestování po moři byl bezpečnější a jednodušší, než po zemi, to bylo těsně spjato s „Velké Británie“ přes vodu. Osady, jako je St-Malo, St-Pol a Quimper byl založen jinak nenahraných velšské a irské misionáře svatých.
Brittany zůstal nezávislý až do šestnáctého století; po jeho poslední vládce, vévodkyně Anne, zemřel v roce 1532, François Vzal jsem svou dceru a pozemků, a zapečetil spojení s Francií se akt údajně zakotvena určitá privilegia. Postupné porušení této smlouvy od Paříže, a následné nepokoje, tvoří jádro historie Breton už od středověku.
Mnoho Bretons nadále považovat Francii jako samostatná země. Málokdo však aktivně podporovat Breton nacionalismus moc za zobrazení BREIZH (Breton pro „Brittany“) nálepky na svých autech. Ale jazyk Breton stále velmi živá a ekonomické oživení od roku 1970, pomohl částečně letní turistiku, byla do značné míry v závislosti na místních iniciativ, jako Brittany Ferries znovunastolení staré obchodní vztahy s Británií a Irskem. Současně keltský umělecký identita vědomě byla obnovena, a místní festivaly – obsahuje především srpnové Inter-keltský festival v Lorient – oslavit Breton hudbu, poezii a tanec, s kolegy Keltů zachází jako s kamarády.
Pro většinu návštěvníků, Breton pobřeží je dominantou. Kromě Côte d’Azur, to je nejoblíbenější rekreační oblast Francie, a to jak francouzské a zahraniční turisty. Jeho atrakce jsou zřejmé: teplé pláže s bílým pískem, tyčící se útesy, skalní útvary a pobřežní ostrovy a ostrůvky, a všude tam, kamenné dolmeny a menhiry pravěkého minulosti. Nejvíce navštěvované oblasti jsou části Cote d’Emeraude kolem St-Malo , Côte de Granit Rose na severu; poloostrov Crozon v daleké západní Finistère ; rodinné střediska jako Bénodet jen na jihu; aMorbihan pobřeží pod Vannes . Hotely a kempy zde je mnoho, pokud tlačil na hranici jejich možností od poloviny června do konce srpna.
Dbejte na to, nechat Brittany bez návštěvy jedné z mnoha ostrovů – jako je Île de Bréhat , na Île de Sein , nebo Belle-Ile – nebo při ve městech jako Quimper a Morlaix , svědectví o bohatství středověkého vévodství. Dostatek času, také prozkoumat vnitřek, a to i v případě, že cena, kterou zaplatíte za samoty je útržkovité doprava a nedostatek ubytování.
Pokud hledáte pro tradiční Breton zábavu, a vy nemůžete dělat festival Lorient (nebo menší Quinzaine Celtique v Nantes, v červnu / červenci), pozor na shromážděních organizovaných keltskými folklorních souborů – kruhy nebo Bagadou. Také by vás mohlo zajímat pomocí milosti, poutních slavností na počest místních svatých. Mějte na paměti, přesto, že i přes místní pokusy o prosazení těchto jako vzrušující podívanou, že to není falešných věcí udržovány při životě pro turisty, ale hluboce vážná a poměrně ponuré náboženských příležitostech.
Jídlo v Bretani
Brittany nejpyšnější přínos světové kuchyně musí být krep , a její pikantní ekvivalent Galette ; crêperies celém pokusu regionu předat je pryč jako uspokojení jídel, porce je s každou představitelnou náplní. Nicméně, gurmán typy jsou více pravděpodobné, že se zlákat nádhernou škálu mořských plodů . Restaurace ve střediscích, jako je St-Malo a Quiberon tlačit k přilákání ryb znalce, zatímco některé menší města – jako Cancale, široce považovaný za nejlepší místo ve Francii ústřice ( huîtres ) a Erquy, s mušlemi ( mušle St-Jacques ) – závisí na jedné konkrétní měkkýšů pro jejich živobytí.
I když nelze tvrdit, že je jednoznačně Breton, dva předkrmy mají každý sebeúcty nabídce – Moules Mariniére , obří mísy šťavnaté oranžové mušle dušené v bílém víně, šalotkou a petrželkou (a snad i obohacené smetanou nebo crème fraîche, aby se stal Moules à la crème ), a soupe de poissons (rybí polévka), tradičně podávané s česnekovou rouille majonézou (barevné sladkou paprikou), hromadu strouhaného Gruyère a miskou krutony. Sklenice čerstvého soupe de Poissons , prodávané v přímořských poissonneries , aby ideální způsob, jak vzít chuť Francie s sebou domů. Platební trochu více v restauraci – typicky na menu kalkulačních € 25 a více – se dostanete do říše na assiette de fruits de mer , hornaté hromadu humři, krabi, ústřice, mušle, škeble, Surmovky a mušlí, velmi syrové a všechny výtečné.
Hlavní jídla mají tendenci být jasnější, než v sousední Normandii. Čerstvé místní ryby je připraven s relativně jednoduchými omáčkami. Skate podávané s kapary, nebo lososa zapečené s hořčicí nebo sýrovou omáčkou, jsou typické a zároveň i cotriade , dušené maso, obsahující jediný, kambala nebo basy, stejně jako korýše, je méně bohatá než jeho středomořské ekvivalentu, bouillabaisse. Bretaň je také lepší než hodně z Francie ve svém vztahu k čerstvé zeleniny , a to díky místní pěstované hrášek, květák, artyčoky a podobně. Pouze sdezerty mohou věci trochu těžké, daleko Breton , považován za velkou lahůdku, je pečené odvar houby a pudinku posetý nasekané švestky, zatímco Îles flottantes jsou měkké pusinky ledovce zmítaný v moři crème anglaise , světlo vajíčko pudink.
Přesněji řečeno, není víno se vyrábí v Bretani; ačkoli oni jsou často považovány za Breton, suché bílé Muscadet a Gros-rostlin se vyrábí v sousedním departementu z Loire-Atlantique.