Tato stránka byla strojově přeložena a čeká na korekci redaktorem.
Fakta o Francii
- S rozlohou 547.000 km2, Francie je největší zemí v Evropské unii; jeho populace 66 milionů je na druhém místě s Německem.
- Francie má dlouhou sekulární republikánské tradice sahající až do revoluce v roce 1789 nicméně většina jeho obyvatel je římsko-katolická – nominálně nejméně – a tam je značná muslimská menšina kolem 8-10 procent.
- Roční HDP na obyvatele se pohybuje kolem 44000 dolarů, což Francie jednou z nejbohatších zemí na světě, ale nezaměstnanost je přetrvávající problém, kolem 10 procent. Daně jsou vysoké, kolem 43 procent, ale to je sociální výdaje, na téměř 30 procent.
- Francie zůstává zdaleka nejpopulárnější turistickou destinací na světě, s některými 82 milionů návštěvníků ročně.
- Francouzský filmový průmysl je svět je třetí nejvíce plodný, po USA a Indií, s asi 215 milionů prodaných vstupenek ročně.
- Francie již není baštou populární gastronomie tomu bylo dříve. Žabí stehýnka, jízda na tělo a hlemýždi skutečně stále objevují na mnoha restauračních menu, ale v rozporu s jeho self-image, země je také druhý největší spotřebitel McDonalds hamburgery po USA, mizerný více než milion Big Mac denně.
- Významným zdrojem zmatku při uvítání Francouze je dvojitý polibek, nebo BISE . Když je to vhodné, a kolikrát na to, které tváře pro začátek, ať už na dotek nebo vzduchem polibek, co dělat s rukama, nebo zda je lepší místo potřást rukou, jsou všechny věci, které otravovat francouzštinu jen stejně jako zahraničních návštěvníků – v neposlední řadě proto, že normy v jednotlivých regionech lišit, sociálních situací a věkových skupin. Pokud si nejste jisti, držet zpátky, kopírovat to, co všichni ostatní, a jděte doleva k první.
- V roce 1910 byl vydán zákon, ve Francii zakázal páry z líbání na vlakových nástupišť, aby se zabránilo zpoždění odjezdu. Zákon je stále na svém místě, i když již vykonán.
Kam se ve Francii vydat
Cestování po Francii je snadné. Restaurace a hotely množí, mnohé z nich relativně levné ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi západní Evropy. Vlakové dopravy jsou obdivuhodně účinný, jako je silniční síť – zejména (Toll-platit) autoroutes – a cyklisté jsou velmi obdivoval a podporovat. Informace jsou vysoce organizovaný a je k dispozici od cestovní kanceláře po celé zemi, stejně jako ve specializovaných organizací pro turisty, cyklisty, táborníky a tak dále.
Co se kam jít ve Francii, Paříži , je samozřejmě vynikající kulturní centrum, s jeho impozantní budovy a atmosférických uličkami, jeho umění, nočního života a etnické rozmanitosti, i když velkých provinčních měst – Lyon , Bordeaux , Toulouse , Marseille – vše nyní soupeří s hlavním městem a navzájem prestiže umění, nadvlády v oblasti sportu a inovací v přilákání návštěvníků.
Pro většinu lidí, nicméně, to je jedinečné znaky regionů – a v neposlední řadě jejich kuchyně – která bude definovat cestu. Pár rekreanty zůstat dlouho v převážně ploché, průmyslové sever , ale tam jsou některé jemné katedrály a energický města vykynout mix. Podobný obraz je v Alsasku-Lotrinsku , kde germánské vlivy jsou silné, a to zejména v potravinách. Na severním pobřeží Atlantského oceánu, Normandie má bohaté dědictví chrámů, hradů, bojišť a pláží – a se svými krémové omáčky, stejně bohatá kuchyně. Na západě, Brittany je známý pro své keltské odkazy, nádherné pobřeží, prehistorických památek a mořských plodů, zatímco Loire údolí rozšiřuje do vnitrozemí k Paříži, je známý pro měkké, úrodné krajině a nádhernou přehlídkou zámků. Dále na východ, zelené údolí Burgundska přístřeší bohatství románských kostelů a jejich vína a potraviny patří mezi nejlepší ve Francii. Více románské kostely sledovat poutní cesty přes venkovské regionu Poitou-Charentes a dolů na pobřeží Atlantiku do Bordeaux , kde se víno soupeřit s těmi Burgundska. Vnitrozemí od Bordeaux, návštěvníci se hrnou do soutěsky, prehistorických památek a malebných opevněných vesnic v Dordogne a sousední Limousin , tažené i pomocí lanýži a kachny a husy jídel Périgord kuchyně. Na jihu, velká hora řetěz z Pyrenejí chová podél hranice se Španělskem, běžet z Baskicka na Atlantiku do katalánských zemích Roussillon na pobřeží Středozemního moře; že je v pořádku walking a lyžování, stejně jako pláže na obou koncích. Dále podél pobřeží Středozemního moře, Languedoc nabízí dramatické krajiny, středověkých měst a katarské hrady, stejně jako další pláže, zatímco Massif Central , ve středu země, je nevyvinutý a málo navštívil, ale krásné nicméně se svými řekami, lesy a divoké sopečné náhorní plošiny z Auvergne . V Alpy , samozřejmě, jsou hlavním lyžování území, ale síť značených tras je chůze skvělý způsob, jak prozkoumat také; k severu, zalesněné hory v pohoří Jura poskytují další prostor pro venkovní dobrodružství. Táhnoucí se od Alp do Středomoří je Provence , který, jak generace turistů objevili, zdá se, že všechno: Roman zříceniny, půvabné vesničky, vinice a levandulové pole – a zástupy návštěvníků. Jeho kuchyně je stejně rozmanitá a zahrnuje ovoce, olivy, bylinky, mořské plody a jehněčí. Podél pobřeží provensálské, pláže, města a elegantní letoviska na Azurovém pobřeží tvoří obrovský úsměv vedoucí od dolů-na-paty, ale pulzujícího města Marseille na super-bohaté Riviera hotspotů v Nice a Monakem. Pro opravdu nádherné pláže, ale hlava pro drsné ostrově Korsika , rodiště Napoleona a domov pro italsko-opíral kultury a kuchyně a některé fascinující neolitických plastik.
Kdy se do Francie vydat
Nejdůležitějším faktorem při rozhodování, kdy na návštěvu Francie je cestovní ruch sám. Protože většina Francouzů si svou dovolenou v jejich vlastní zemi, je to tak dobře, aby zvážila vyhnout hlavní francouzské období prázdnin – poloviny července do konce srpna. V této době téměř celá země zavře, s výjimkou pro turistické samotné průmyslu. Velikonoce, i to je špatný čas pro Paříž: polovina evropských školáků Zdá se, že sestoupí na město. Ze stejných důvodů by měla lyžařské nadšence, mějte na paměti, školní února lyžařské přestávku.A nikdo, kdo váží životu, zdraví a zdravý rozum by měl vždy být chycen na silnicích během poslední víkend v červenci nebo srpnu, a už vůbec ne o víkendu 15. srpna.
Obecně řečeno, nemusí klimatu nemusí být hlavním faktorem při plánování, kdy jít. Severní Francie, stejně jako nedaleké Velké Británii, je mokrý a nepředvídatelný. Paříž má nepatrně lepší klima než v New Yorku, jen zřídka se dostane do extrémní teplo a chlad tohoto města, ale jen na jih od Loiry dělá počasí stát výrazně teplejší. Západní pobřeží počasí, dokonce i na jihu, je zmírněno blízkostí Atlantického oceánu, a je předmětem prudké bouře a blízké věštící bouři dnů i v létě. Do centra a na východ, jak opustit pobřeží za sebou mají více kontinentální klima, s chladnějšími zimami a teplejším létům. Nejspolehlivější Počasí je po a za na pobřeží Středozemního moře a na Korsice, kde Zima je krátká a letní dlouhé a horké.
Ubytování
Na většině obdobích roku, můžete se obrátit se v každém francouzském městě a najít pokoj nebo místo v kempu. Rezervace pár nocí v předstihu může být uklidňující, nicméně, protože vám ušetří námahu plahočí kolem a zajišťuje, že víte, co budete platit; mnozí hoteliéři, manažeři Kemp a hostel manažeři mluví alespoň trochu anglicky. Na většině míst, budete mít možnost získat jednoduchý Dvoulůžkový pokoj € 35 – 40, ale očekávat, že zaplatí nejméně 50 € za rozumnou úroveň pohodlí. Paříž a Côte d’Azur, jsou dražší, ale s ekvivalentní míry asi 60 € a 100 €. Jsme podrobně výběr hotelů v této knize, a vzhledem k tomu cenu pro každého (viz ceník ubytování); zpravidla prostor kolem vlakového nádraží mají nejvyšší hustotu levné hotely.
Problémy mohou nastat v období od poloviny července do konce srpna, kdy francouzská vzít své dovolené en masse. Během tohoto období, může hotel a ubytování v hostelu je těžké přijít, a to zejména v přímořských letovisek, a můžete najít sami pádu zpátky na místních turistických kanceláří o pomoc.
Všechny turistické kanceláře vám může poskytnout seznamy hotely, hostely, kempy a možnosti bed-and-snídaně, a některé nabízejí rezervaci vstupenek, ale nemohou zaručit pokoje v určité ceně. S kempů, můžete být uvolněnější o nalezení prázdného hřiště, i když to může být složitější s karavanu nebo obytném automobilu, nebo pokud hledáte místo na Côte d’Azur vás.
Hotely
Hotely francouzské jsou odstupňovány do šesti kapel, z nuly na nejjednodušší přes jeden, dva, tři a čtyři až pět za velmi exkluzivní. V ceně je více či méně odpovídá počtu hvězdiček, když systém je trochu chaotický, má více co do činění s poměry koupelen za hosta a tak dále, než skutečné kvality; některé nezařazené a single-hvězdičkové hotely mohou být velmi dobré. Jednolůžkové pokoje – v případě, že hotel má nějaké – jsou jen okrajově levnější než zdvojnásobí, takže sdílení lomítka náklady, zejména proto, že mnoho hotelů ochotně poskytují pokoje s možností přistýlky pro tři a více osob.
Velká města mívají dobrou řadu levných zařízení; v malých městech a na venkově, nemusí mít takové štěstí, a to zejména jako levnější, rodinné hotely to stále těžší přežít. Nóbl středisek, zejména těch, na Azurovém pobřeží, má velmi vysoké ceny, v červenci a srpnu, ale i ty jsou ještě levnější než Paříži, což je mnohem dražší, než ve zbytku země. Pokud zůstanete déle než tři noci v hotelu je někdy možné vyjednat nižší cenu, a to zejména mimo sezónu.
Snídaně se často něco přidat mezi € 6 až 30 € za osobu na účet – i když neexistuje povinnost, aby si to.
Všimněte si, že mnoho rodinné hotely blízko za dva nebo tři týdny v kalendářním roce v mimo sezónu. V menších městech a vesnicích, které mohou uzavřít také pro jednu nebo dvě noci v týdnu, obvykle v neděli nebo pondělí. Podrobnosti jsou uvedeny v případě potřeby v textu, ale data měnit z roku na rok; Nejlepší prevence je zavolat dopředu pro jistotu.
Hostely
Kolem 12 – 26 € za noc za kolejní posteli , obvykle se snídaní házet do, mládežnické ubytovny – Auberges de Jeunesse – jsou neocenitelné pro jednotlivce všech věkových kategorií na rozpočet. Někteří nyní nabízí pokoje, občas s vlastní koupelnou, ale nemusí nutně fungovat levnější než hotely – zejména pokud jste měli zaplatit taxi a jak jich dosáhnout. Nicméně, mnoho vám umožní snížit náklady tím, že jí do ubytovny „levných jídelen, zatímco v málo si můžete připravit vlastní jídlo ve společné kuchyni. V textu jsme se dát náklady na noclehárně postele.
Kromě těch, které patří do dvou francouzských Hostelling asociací jsou uvedeny níže, jsou nyní také několik nezávislých hostely, zvláště v Paříži (například Mije mije.com ). V těchto lůžek koleji stojí € 30 – 40, se snídaní někdy navíc.
Jídlo a pití ve Francii
Francie je známý pro výrobu některé z nejvznešenější potravin na světě, ať už je to řidší pochoutky z haute cuisine a robustní, ne-nesmysl jízdné servírované v hostincích zemí. Nicméně, francouzská kuchyně vzala trochu klepání v posledních letech. Nádherné látky jsou stále tam, jako každé město a vesnice na trhu svědčí, ale ty malé rodinné restaurace, která nabízí klasické pokrmy, které oslavují produktů v regionu – a tam, kde zákon je méně než € 25 – jsou stále těžké najít. Nebojte se zeptat místních obyvatel na jejich doporučení; to obvykle vyvolá silné názory a dobrou radu.
Ve složitém světě haute cuisine , kde nejlepší kuchaři jsou národní celebrity, bitva už dlouho zuří mezi tradicionalisty, rozhodl se zachovat čistotu francouzské kuchyně, a ti, kteří experimentují s různými příchutěmi z celého světa. Na této úrovni, francouzština strava je stále vynikající – v obou táborů -, ale může být astronomicky drahé: v tříhvězdičkovém restauraci Michelin, a to i v menu SET oběd je pravděpodobné, že stojí € 90, i když byste mohli dostat pryč s méně než polovina na – stále velmi působivé – jeden oceněnou restauraci.
Pokud jde o zahraniční kuchyně , severní Afriky je možná nejlepší sázka, ale budete také najít na Karibik (známý jako Antillais ), Vietnamci, čínské a indické, ačkoli francouzské znění pikantní oblíbených bývají nevýrazné, než můžete být zvyklí.
Snídaně a obědy
Rohlík nebo bolesti au chocolat (čokoládové plněné, lehké pečivo), v kavárně nebo baru, s čajem, horkou čokoládu nebo kávu, je obecně nejekonomičtější způsob, jak jíst snídani, která stojí od 4. €. Pokud nezůstanou žádné croissanty, je to naprosto přijatelné, jít a koupit si vlastní na nejbližší pekárny a cukrárny. Standardní hotelová snídaně se skládá z chleba a / nebo pečivo, džem a džbán káva nebo čaj, pomerančový džus a pokud budete mít štěstí, z přibližně 6 €. Dražší místa může nabídnout snídaně formou švédských stolů, nebo dokonce teplá jídla vařená na objednávku.
Hlavní jídlo dne je tradičně jedl v poledne , obvykle mezi polednem a čtrnáct hodin. Poledne, a někdy ve večerních hodinách, najdete místa, které nabízejí plat du jour (dle denní nabídky) za € 8,50 – 13, nebo formules (nebo jednoduše menu ), omezené nabídky obvykle nabízejí hlavní jídlo a buď předkrm nebo dezert za stanovenou cenu. Palačinky , nebo palačinky s náplní, která se podává na všudypřítomných crêperies, jsou populární jídlo doby oběda. Pikantní pohanka odrůda ( galettes ) poskytují hlavní chod; sladké, bílé mouky palačinky jsou dezert. Pizzerie , obvykle au feu du bois (pečená v pecích vytápěných dřevem), jsou také velmi časté. Jsou o něco lepší hodnoty než crêperies, ale kvalita a množství se značně liší.
Pro pobyt v přírodě , se místní venkovní trhu nebo supermarket vám téměř se vším, co potřebujete, z rajčat a avokáda na sýr a paštiku. Vařené maso, připravené občerstvení, hotová jídla a různé saláty si můžete koupit v charcuteries (Lahůdky), které si budete moci najít i ve velmi malých obcích, a v obchodech pulty studena potravin. Můžete koupit hmotnosti, nebo můžete požádat o une tranše (slice), une Barquette (papírové) nebo une části (část), podle potřeby.
Občerstvení
Mimo turistických oblastech příležitosti pro přicházela na útěku nejsou vždy tak hojný, nebo zřejmé ve Francii, stejně jako v Británii a Severní Americe; místní boulangerie je často nejlepší volbou. Populární občerstvení jsou croques-monsieur nebo croques-Madame (variace na opékané sýr-a-šunkový sendvič) – na prodej u kaváren, pivnic a mnohé ulice stojí – spolu s hranolky (hranolky), palačinky, galettes , gauffres (vafle), Glaces (zmrzliny) a všechny druhy čerstvých plněných baget (které obvykle stojí od 3 € a 7, € odvézt). U odrůdy, ve větších městech můžete najít tuniské občerstvení, jako jsou cihly à l’OEUF (smažené pečivo s vajíčkem uvnitř), merguez (pikantní klobásou severní Afriky) a Středního východu falafel (smažené cizrnové kuličky podávané v plochý chléb se salátem ). Vinárny jsou dobré pro regionální uzenin a sýrů, obvykle podávaný s tmavým chlebem ( bolest de campagne ).