Vnitrozemské Chorvatsko

Spread the love

Tato stránka byla strojově přeložena a čeká na korekci redaktorem.

Změť geografických oblastí, které tvoří ve vnitrozemí Chorvatsko zdát na první pohled, mají jen málo společného s druhými. Historicky, nicméně, Chorvati interiéru byly sjednoceny souborem kulturních vlivů velmi odlišné od těch, které převládaly na pobřeží. Po zhroucení středověkého chorvatského království v rané fázi dvanáctého století, ve vnitrozemí Chorvatsko spadal pod taktovkou první v Maďarsku, pak habsburské monarchie, stále častěji přijímají kulturu a architekturu střední Evropy. Toto dědictví zanechal svou stopu: robustní, pastelových barev usedlosti tečka krajinu, zatímco kostely sportovní cibulové kopule a gotické věže, poskytující ostrý kontrast s bledými kamennými domy a benátské inspirované campaniles na pobřeží.

Hlavní kasační opravný prostředek vnitrozemské Chorvatsko spočívá v jeho kontrastní krajiny. Je to tady, že horské řetězy, které běží od Alp až k Jadranu splnění Panonské nížiny, která se táhne celou cestu ze Záhřebu do východního Maďarska. Zagorje kraj, kousek na sever od Záhřebu, se podobá jižním Rakousku s jeho vyboulený kopců a hradů, zatímco jihozápadně od Záhřebu jsou nejpůsobivější jezer a vodopádů Plitvických jezer . Mnohem méně touristed ale stejně obohacující jsou mokřady jihovýchodně od hlavního města, seLonjsko polje Přírodní park nabízí směs archaických dřevěných budov obcí a pozorování ptáků příležitosti. Východní provincie Slavonie nabízí široké rozlohy bytu, kostkovaný půdy jen částečně rozbíjelo nízkými zelenými kopci. Zastrčený v provincii v severovýchodním rohu je Kopački rit Přírodní park , volně žijících živočichů, bohaté pohádková REEDY vodních toků a zapadlé lesy. Je to v těchto oblastech přírodních krás, že venkovská turistika se rozbíhá ve velkém stylu, s obcí B & B, lidových restaurací a dobře uzavřených cyklostezek vynořovat v Zagorje, Plitvice, Lonjsko polje a Kopački rit. Vinice a vinné sklípky jsou stále cestovního ruchu také, a to zejména kolem Iloku v dalekém jihovýchodě.

Region má také hodnotné městských center, s několika dochovanými barokními městy, v nichž něco elegancí provinční habsburské života přežil. Nejatraktivnější z nich je Varaždin , severovýchodně od Záhřebu, a Osijek , bývalá tvrz město ve východní Slavonii.

Jídlo a pití

Vnitrozemská chorvatská kuchyně je vždy pasu pro zvýšení záležitost, nejen porci vepřového masa, krůty, kachny a sladkovodních ryb, která tvoří páteř většiny nabídek. Podpis jídlo Záhoří a severovýchodu je pečený krocan podávaný s mlinci listy těstovin roztrhané na znetvořené zbytky a pokryté chutné šťávy z ptáka.

Paprika je hlavní charakteristika Slavonie a Baranja, kde maso a ryby je kotel, dušené s velkorysým porcí červeného koření. Kapr, sumec a candát z Sávy a Drávy řek často skončí v fis papriky , pikantní, polévkové oporou většiny restaurace menu kolem Osijeku a na jihovýchodě. Často podávané s tagliatelle-jako nudle, FIŠ perkelt je mírně snížena verzi téže věci. Alternativou je maso-jedlík k Fis je čobanac , guláš ve stylu paprika-obtěžkaný dušené maso, které se podává v obrovských teriny. Mnoho Slavonian rodiny držet prase nebo dva, tradičně poražených na konci listopadu ve výroční kolinje nebo prasat vybíjení. Hlavní vepřové bázi pochoutka je kulen , bohatý, paprika příchutí klobása podávaná jako občerstvení nebo předkrm.

Na vína z vnitrozemské Chorvatska jsou stále velký problém, s výbornou Graševina (Ryzlink vlašský) a tramín (Gewurztraminer) na prodej v rodinný vinařství Zmajevac a Iloku.