Kvarnerský záliv

Spread the love

Tato stránka byla strojově přeložena a čeká na korekci redaktorem.

Mačkal mezi Istrijského poloostrova na severu a Dalmácii na jihu, Kvarnerský záliv spojuje mnoho z nejvíce lákavých funkcí chorvatském pobřeží je: prošedivělý pobřežní kopce a hory, souostroví okrově šedé ostrovy a rybářské vesnice s úzkými uličkami a zahradami sténání pod tíhou subtropických rostlin. Kvarner Ostrov Rab nabízí písečné pláže téměř karibských rozměrů, a rozsah skalnatých a oblázkových zátok na nabídky jinde, bude mít na Jaderské plážové nadšence čisticí jejich mozek při hledání superlativech.

Největší přístav v Chorvatsku a ve středu dopravní sítě Kvarner, Rijeka je prosperující a kultivované město překypující hédonistickou energie a rušné brány k ostrovům, které tlačila na záliv na jihu. Z nich Krk je nejvíce přístupný, spojený s pevninou silniční most jen půl hodiny jízdy od Rijeky; ostrovy dál ven – Lošinj , Rab a Cres – jsou přístupné pouze trajektem a mají odpovídající venkova, uvolněný pocit. Každý z nich má svůj spravedlivý podíl na historických měst, spolu s některými nádhernými zátokami a plážemi – zejména těch písečných v Bašce na Krku a Lopar na Rabu. Ačkoli svěží a zelené na jejich západních svazích, ostrovy jako Rab a Pag jsou úchvatně nahý při pohledu z pevniny, v důsledku odlesňování během benátského období, kdy byla místní dřevo využívané ke krmení loděnice v Benátkách; prudký severovýchodní vítr známý jako bóra brání něco odtamtud znovu roste.

Zpět na pevnině, habsburské éry vily Opatije a Lovran zachovat evokující chuť belle époque . Jižní část Kvarnerské pobřeží dominuje strohých a majestátní Velebit hory, obrovské řetězce, který zahrnuje jak Severní Velebit a Paklenica národní parky na opačných koncích rozsahu.

Jídlo a pití

Mořské plody v Kvarneru je stejně dobrý jako všude v Chorvatsku, i když v Perském zálivu je známá především pro své krevety , které se daří v této části Jadranu díky jedinečné písečné dno Karibský mořský. Kvarner krevety lze připravit několika způsoby, i když klasický recept škampi na buzaru , sloužil v česneku a víně. Krevety se vždy podávají celek a ve slupce – jste měl cenu jim otevřít prsty a vysát bílé maso.

Jedná se především specialitami ostrova bázi je Pag sýr , tvrdý a pikantní záležitost, která je nejlepší jíst jako okusovat-a-nádech startérem. Regionální jádro nachází na ostrově Krk a na nedaleké pevnině příliš je šurlice , dlouhé, tenké trubky těstoviny těsta, tradičně jeden sa gulašom (s gulášem) nebo sa žgvacetom (s jehněčím ragú). Návštěvníci Rab neměli nechat bez odběru Rabska dort , pečivo marcipánu plněné prodávané v místních cukráren, zatímco nejslavnější regionu vína je vrbnička Žlahtina, vynikající bílý od Vrbnik na východním pobřeží Krku je.

Některé z nejlepších chorvatských restaurací jsou v pásu Rijeka-Volosko-Opatija, se zařízeními, jako je Bevanda (Opatija), Plavi Podrum a Le Mandrać (oba Volosko) často doplňování místní kulinářské průzkumy.

Bura

Jeden z Kvarnerský záliv nejznámějších přírodních jevů je Bura . Studené, suché na severovýchod, fouká přes centrální evropské roviny a dostane do lahví se za Jadranu horách, uniká průchodů v místech, jako je Senj, kde se tvrdí, že je v jeho nejhorší. Říká se, že můžete říct Bura přichází, když pruh bílý oblak formuláře nahoře na Velebitu. V jeho nejsilnější, může převrátit auta a převrhnout lodě. Když to fouká, trajektové přechody mezi pevninou a ostrovy jsou často pozastaveny a silniční most na Krk, stejně jako cesta k Starigrad-Paklenica bude buď limity vysokými postranicemi vozidel off, nebo zcela zavřené.